Switch Stacking

Emre Marangoz
3 min readSep 1, 2023

--

Stack Nedir

Switch , stack bağlantı noktaları aracılığıyla birbirine bağlanan bir dizi anahtardır. Bir yığındaki anahtarlar, Commander adı verilen bir birincil anahtarı ve Standby olarak bir yedek anahtarı seçer. Kalan anahtarlar yığının üyeleri olur. Aşağıdaki tabloda stack destekleyen anahtarlar listelenmektedir. Örnek olarak 4 Switchi stack yapısına dahil ettiğimizde tek bir switchmiş gibi yönetebiliriz.

Neden Stack?
Stack, kullanıcıların birden fazla cihazı yönetme zahmetine girmeden ağ kapasitelerini genişletmelerine olanak tanır.

Stack switchler, yığının genel performansını etkilemeden gerektiğinde bir yığına eklenebilir veya kaldırılabilir. Topolojisine bağlı olarak bir yığın, yığın içindeki bir bağlantı veya birim arızalansa bile veri aktarmaya devam edebilir. Bu, yığınlamayı ağ kapasitesini genişletmek için etkili, esnek ve ölçeklenebilir bir çözüm haline getirir.

  • Stack Kablo
  • Stack Modül
  1. Görselde 2 ‘li bir stack yapısı ve 2. Görselde 3 ‘lü bir stack yapısının bağlantı şekli ;

Stack Yapısı Kurma

İlk olarak stack yapısına dahil edilecek switchlerin member id ve priority değerleri belirlenir. Stack yapısında en büyük priority değeri olan switch commander rolünü alır. 2. en yüksek priority değerine sahip switch Standby rolünü alır. Diğer katılan switchler member rolünü alırlar. 4 Switch yapılı bir stack hazırlanma aşaması.

Not : Stack yapısına dahil edilecek switch’lerin firmware versiyonlarının hepsinin aynı olması gerekmektedir. Priority değeri max 255 ‘dir. 255 değerini alan switch commander olacaktır.

  • İlk olarak stack yapısına katılacak sw’lerin hangi member id’sine ve hangi priority değerine sahip olacağı belirlenir.

stacking member 1 priority 255

stacking member 2 priority 254

stacking member 3 priority 253

stacking member 4 priority 252

  • Sonrasında stack yapısına dahil edilecek sw’de stackting enable olup olmadığı kontrol edilir.
  • Stacking Enable edildikten sonra switch kendini reboot edecektir. Switch açıldığında switche atanacak member id ve priority değeri atanır. Aşağıdaki switch alabileceği en yüksek priority değerini aldığı için Commander olacaktır.
  • Stack yapısına dahil edilecek 2. switch 254 değerini aldığı için Standby rolünü alacaktır.
  • Stack yapısına dahil edilecek 3. switch Member rolünü alacaktır.
  • Stack yapısına dahil edilecek 4. switch Member rolünü alacaktır.

4 lü stack yapısında switchleri kendi aralarında stack modül ve stack kablo kullanarak bağlamamız gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken stack kabloların switch arasında çapara bir şekilde gitmesi gerekmektedir. En sonda 4. switchden 1. swtiche tekrar geri dönüş yapılması gerekmektedir.

1.Switchin 1. Stack portundan 2. switchin 2.stack portuna

2.Switchin 1. Stack portundan 3. switchin 2.stack portuna

3.Switchin 1. Stack portundan 4. switchin 2.stack portuna

4.Switchin 1. Stack portundan 1. switchin 2.stack portuna

Kablo bağlantılarını tamamlayıp stack yapısına göz attığımızda ;

Stack yapımızın tamamlandığını görüyoruz.

--

--